Tret de sortida de la 2a edició del Congrés BIT, centrat en el biogàs

30/03/2023 | Premsa

Un congrés que es consolida com a punt de trobada d’empreses, start-up i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana

Després de l’èxit del primer congrés, aquest segon Congrés BIT, que compta també amb dues edicions, ara a Vic i al setembre a Lleida, ha de servir per consolidar l’esdeveniment i potenciar la seva especialització temàtica i orientació al mercat

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha participat aquest dijous en l’acte de benvinguda institucional del 2n Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2023), que es celebra els dies 30 31 de març a l’Edifici El Sucre de Vic amb motiu de la celebració del Mercat del Ram.

Gibert ha estat acompanyat de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; de la diputada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor; el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de la Paeria de Lleida, Jaume Rutllant i, la  consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha estat l’encarregada de cloure l’acte de benvinguda i donar el tret de sortida d’aquest congrés.

Aquest congrés, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vic i Fira Lleida  i que compta amb el suport de la Diputació de Lleida, té la finalitat de ser un punt de trobada d’empreses i institucions que promouen el desenvolupament de la bioeconomia a Catalunya.  Igual que en la primera edició, aquest segon Congrés BIT, que comptarà també amb dues edicions, ara Vic i al setembre a Lleida, ha de servir per consolidar l’esdeveniment i potenciar la seva especialització temàtica i orientació al mercat.

Carles Gibert, en la seva intervenció, ha dit que “hem de deixar enrere definitivament discursos vinculats al tractament de residus. No parlem de gestionar residus, parlem de valoritzar recursos, i això porta implícit, per exemple, parlar d’una nova categoria de proveïdors d’aquests recursos, sense els quals no es poden articular aquestes cadenes de valor”. L’objectiu ha de ser que aquesta valorització generi productes d’alt valor afegit i cal posar el focus del model de negoci precisament en aquest producte resultant, sigui bioenergia, biomaterials o bioproductes,  i en  les prestacions i característiques que n’espera el seu usuari final.   

Aquesta edició BIT 2023, centrada en el biogàs, és un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials entorn de la bioeconomia sobre tres espais principals: comercial, coneixement i sensibilització.

Per contribuir a la descarbonització de l’economia catalana, cal fer efectiu el potencial de la bioeconomia i cal fer-ho de manera que les noves cadenes de valor, com la del biogàs que s’aborda específicament en aquesta edició de Vic, generin valor compartit al llarg de tota la cadena.

Amb la finalitat d’impulsar solucions per generar noves oportunitats i facilitar el creixement i el desenvolupament dels projectes en bioeconomia, avui han tingut lloc tres de les ponències més rellevants, entre les quals destaquen la presentació de L’informe de progrés del Pla d’Acció 2023-2024, a càrrec de Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya; la ponència sobre Rol del Biogàs en la Transició Energètica, a càrrec de Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia i, la presentació del Pla del Biogàs de Catalunya, a càrrec d’Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

El programa d’aquesta edició inclou durant les dues jornades de Congrés més d’una quarantena de ponents que oferiran ponències de gran interès relacionades amb aquest tema. Les taules rodones també tindran un paper protagonista. Es podrà gaudir de les taules rodones sobre Models de plantes de biogàs per a la valorització de dejeccions ramaderes i de residus orgànics del sector agroalimentari, uns models de França, Dinamarca i Regne Unit; Què fa viable una planta de biogàs, en visió empresarial; Estratègies de gestió i valorització del digestat: aspectes estratègics, tècnics, legals i logístics; i de Quin és el futur del biogàs a Catalunya, amb una visió més estratègica. També es donarà veu a projectes destacats com Accelwater i SQUEEZER i es farà una sessió sobre bioeconomia i el món local a càrrec de la Diputació de Barcelona.