Una eina que es planteja com un recurs pràctic adreçat tant als tècnics d’ajuntaments com als col·lectius professionals i empresarials per tal de dotar-los de les eines necessàries per impulsar la transició energètica en l’àmbit local
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha donat la benvinguda aquest dilluns als assistents a la jornada de presentació de la nova Guia d’ajut al món local en la transició energètica, que s’ha desenvolupat en format híbrid des de la sala d’actes de la Diputació de Lleida.
Talarn ha destacat que “es tracta d’una eina que ha de ser fonamental per a tots els ajuntaments, la guia d’ajut al món local en la transició energètica”. En aquest sentit, s’ha referit als fons Next Generation “que són una aposta europea inèdita fins ara per assolir un nou model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci”.
Davant “la certificació de la complexitat del repte transformador que afrontem, si li sumem el rigor de la burocràcia europea i uns terminis administratius molt curts per portar a la pràctica els projectes, de vegades és normal la sensació de vertigen que ens traslladen molts municipis, i especialment els petits, que són la immensa majoria dels del nostre territori”. Per això, “des del Patronat de Promoció Econòmica, juntament amb la Fundació per a la sostenibilitat Lleida 21 – Agència de l’energia de Lleida, s’ha elaborat una guia d’ajut al món local per la transició energètica amb l’objectiu de identificar i eliminar barreres jurídiques, tècniques i socials per a la transició energètica local basada en la implantació d’energies renovables, principalment fotovoltaica i la rehabilitació energètica”.
La seva intervenció ha donat pas a les del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert; el tècnic de l’Agència de la Energia de Lleida, Ignasi Valgañon, i l’advocat i soci fundador del despatx HOLTROP S.L.P. Transaction & Business Law, Piet Holtrop, que han presentat i explicat el funcionament i utilitat de la nova guia.
Es tracta d’un document elaborat en el marc del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica i la Fundació per a la Sostenibilitat Lleida 21 de l’Agència de l’Energia de Lleida, que es planteja com un recurs pràctic adreçat tant als tècnics d’ajuntaments i consells comarcals, com als col·lectius professionals i empresarials amb l’objectiu de dotar-los de les eines necessàries per tal que puguin identificar i eliminar barreres jurídiques, tècniques i socials i impulsar la transició energètica en l’àmbit local basada en la implantació d’energies renovables, principalment fotovoltaica i la rehabilitació energètica.
En el decurs de la presentació, s’ha destacat que, a part dels incentius fiscals i un bon assessorament, hi ha altres iniciatives que neixen en el món municipal i que han resultat exitoses per a la proliferació d’instal·lacions. Aquest és el cas de les actuacions encarades a agrupar inversions de manera que siguin més fàcils de tractar, des del punt de vista tècnic, jurídic i econòmic, que es plantegen en aquesta guia així com els procediments per dur-les a terme.
Per la seva part, l’Ajuntament de Lleida amb l’impuls de l’Agència de l’Energia ha esdevingut un actor important en el desplegament de les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum sumant diferents experiències d’èxit al municipi de Lleida, i com a resultat, en aquesta guia es reflecteixen algunes d’aquestes experiències així com el procediment per dur-les a terme, tenint així un recurs pràctic de cara als tècnics d’ajuntaments, consells comarcals i al col·lectiu professional i empresarial. Es tracta, finalment, de dotar-los de diferents eines per impulsar la transició energètica en l’àmbit local. Per a més informació: https://promocioeconomica.cat/la-guia/