Organitzada pel Patronat de Promoció Econòmica, ha centrat part del seu debat en la feina que fan les Oficines Comarcals de Transició Energètica
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha donat aquest divendres la benvinguda als assistents a la quarta jornada del projecte tractor ‘Energia i Món Local’, orientada a posar en valor les activitats que han de dur a terme durant el 2023 les Oficines Comarcals de Transició Energètica (OCTE) de la demarcació de Lleida.
El projecte tractor ‘Energia i Món local’ té l’objectiu principal d’empoderar el món local perquè tingui un rol protagonista en la definició i desenvolupament d’un model de transició energètica just i descentralitzat, generador de valor per al territori.
Joan Talarn ha destacat que “des de les administracions, també des dels ajuntaments, hem de facilitar a la ciutadania les eines cap a la transició energètica, oferint espais per la col·locació de plaques solars, apostant decididament per la mobilitat elèctrica i donant suport a l’autoconsum i la generació distribuïda”. Ha recordat que “creiem en les fortaleses i capacitats dels nostres municipis”, perquè “som un territori fort i amb capacitats suficients per fer efectiva aquesta transició energètica”.
La jornada —que s’ha celebrat a la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida— pretenia, d’una banda, posar a disposició de les OCTE de la demarcació de Lleida les eines desenvolupades que han de facilitar la seva contribució en la planificació i el disseny comarcal de la implantació de les energies renovables al territori i, de l’altra, donar a conèixer alternatives de compra agregada d’energia per part de les entitats locals.
Així, la jornada ha abordat dos aspectes clau del model energètic, la generació i el consum, i per tant, la contribució a fer efectiu l’empoderament del món local en l’impuls de la transició energètica.
La directora de l’ICAEN, Marta Morera, ha estat l’encarregada de presentar la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica de Catalunya, en la qual s’emmarquen les OCTE de les comarques de Lleida. Ha explicat quin són els objectius d’aquestes oficines i la proposta d’activitats per a l’any 2023.
Acte seguit, s’han presentat els instruments desenvolupats per part del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a través del PECT Green&Circular. Aquests instruments es posen a disposició de les OCTE de les comarques de Lleida per tal de facilitar l’execució de les seves activitats,
El director i fundador km0 Energy, Santi Martínez, ha estat l’encarregat de presentar els resultats de l’“Estudi del potencial de generació solar i eòlica en sòl no urbanitzable apte i òptim a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran”, i també la “Proposta metodològica per a la selecció d’emplaçaments òptims per a la generació solar fotovoltaica en plantes d’entre 1 i 10 MW”.
Tot seguit, el tècnic del PECT Green&Circular, David Aguilà, ha fet la presentació de com s’han incorporat les dades de l’estudi al visor SITMUN a través de noves funcionalitats; abans de donar pas al president del Grup Gestors Energètics de Catalunya, José Enrique Vázquez, queha presentat les alternatives de compra agregada d’energia per part de les entitats locals.
La jornada ha finalitzat amb el lliurament de les claus d’accés al visor SITMUN a les OCTE de les comarques de Lleida, a càrrec del diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert.