El Congrés BIT 2022 Evidencia La Gran Oportunitat De La Bioeconomia.

29/09/2022 | Premsa

La Llotja de Lleida ha acollit avui la primera jornada del 1r Congrés BIT 2022  Edició Lleida que es clou demà divendres a les 13.45 h i que es complementa amb les activitats del BIT EXPO al pavelló 4 de Fira de Lleida

L’esdeveniment està organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic

 Lleida, 29 de setembre de 2022.- La Llotja de Lleida ha acollit avui la primera jornada del 1r Congrés BIT 2022 Edició Lleida, el congrés de referència de la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia de Catalunya amb prop de 400 inscrits i 50 ponents nacionals i internacionals experts en la matèria. El certamen és l’eix central del centenar d’activitats que al llarg d’aquest mes de setembre tenen l’objectiu informar, difondre, formar i sensibilitzar a l’entorn de la bioeconomia i que durant el mes de setembre converteixen Lleida en la capital catalana de la bioeconomia.

La Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha inaugurat aquest matí el congrés i ha explicat que ens trobem en un moment únic amb un canvi sense precedents que ha de permetre “accelerar la transformació del sector primari i convertir la crisi en una oportunitat”. Jordà ha afegit que la bioeconomia és una enorme oportunitat per fer que les zones rurals siguin font de riquesa i ocupació estable i de qualitat.

Avui el Congrés ha donat veu a la recerca i les administracions i s’ha fet palès que a Catalunya fa falta un esglaó, és a dir, hi ha un “forat negre” entre la recerca i el mercat. Segons ha explicat el cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Jaume Sió “existeixen moltes plantes pilot que acaben desapareixent però és necessària una planta industrial per validar productes per fer-los arribar al mercat”. De fet un dels passos de l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2021-30 és dotar el país d’una finestreta única de suport a la bioeconomia i aquesta justament és una infraestructura és que s’impulsa des de Lleida.

Com a activitat complementària al Congrés, Fira de Lleida acull al pavelló 4 el BIT EXPO, el pavelló de la Bioeconomia dins del qual hi ha l’Espai Àgora BIT on s’hi han programat diverses accions des d’avui dijous fins diumenge.

Per la seva banda el geògraf i meteoròleg de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Mauri ha explicat a la conferència inaugural que Lleida tindrà l’any 2050 en època càlida tindrà la mitjana de temperatura que té ara Sevilla i Barcelona tindrà la temperatura de Màlaga.

Seguidament ha intervingut el Dr. Christian Patermann, considerat el ‘pare’ europeu de la bioeconomia, que ha ofert una xerrada sobre la visió europea d’aquesta nova forma d’economia basada en els recursos orgànics  renovables. Ha completat la mirada europea Jorge Molina, responsable de Política de la Direcció General d’Investigació i Innovació de la Comissió Europea.

A continuació s’han dut a terme tres sessions temàtiques en paral·lel amb el títol ‘Bioeconomia i desenvolupament rural’ , ‘El coneixement: motor de la bioeconomia’ i finalment, la sessió participativa ‘Activem el talent per impulsar la bioeconomia’, a la que hi han participat 50 alumnes de les Escoles Agràries de Lleida. Dels participants n’ha resultat guanyador un grup de l’Escola Agrària d’Alfarràs.

Per acabar la jornada del dijous, després del dinar-networking ofert als assistents s’ha organitzat una jornada sobre l’etapa preindustrial de la bioeconomia, que ha comptat amb una important presència internacional.

Programa de demà divendres

La jornada del divendres 30 s’inicia amb la presentació de les conclusions del 8è Congreso Forestal Español (8CFE) i del V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos, dos certàmens professionals de referència celebrats a Lleida aquest any i que tenen una vinculació directa amb la bioeconomia.

Posteriorment, de 10 a 11h, es duran a termes tres taules empresarials en paral·lel, amb una nodrida representació d’actors econòmics protagonistes de tres de les principals cadenes de valor vinculades al desenvolupament de la bioeconomia.

Així en aquestes taules s’abordarà la ‘Valorització comercial de co-productes i subproductes de la cadena alimentària’, la ‘Valorització comercial de les dejeccions ramaderes i altres recursos orgànics’ i la ‘Millora de la gestió forestal i l’aprofitament comercials dels recursos forestals’.

Durant la segona part del matí, i fins a la part de conclusions i cloenda, es realitzaran dues sessions temàtiques, mitjançant les quals s’abordarà, per una banda,  la necessària col·laboració trans-sectorial com a element catalitzador de l’efectiva activació d’aquests noves cadenes de valor, i per l’altra, els diferents mecanismes de finançament disponibles per impulsar la bioeconomia a nivell autonòmic, nacional i europeu.

Sobre el Congrés BIT

El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya. L’esdeveniment, de celebració anual amb dues subseus, Lleida i Vic,  pretén impulsar el protagonisme del  sector primari i agroindustrial com a motor d’aquest model econòmic i, alhora, fomentar l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.

Una cinquantena de ponents han donat a conèixer les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i ponències. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial,  amb la promoció de models de negoci i adopcions  tecnològiques que incentivin la producció local i el consum  de bioproductes i bioenergia, aportant així solucions a la necessària descarbonització de l’economia a nivell global,  alhora que es revitalitza i es fa més competitiva l’economia rural.

Activitats complementàries: BIT EXPO i ÀGORA BIT

El Congrés BIT es porta a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, esdeveniment de referència del sector agrari català que, al seu torn, incorpora el ‘BIT EXPO’. Pavelló de la Bioeconomia. Aquest espai, ubicat al pavelló 4 de Fira de Lleida estarà distribuït en tres àrees: la “Bioempresarial”, amb una mostra d’empreses que treballen en l’àmbit de la bioeconomia, la del “Bioconeixement”, amb una mostra d’entitats i organitzacions amb capacitat per desenvolupar i adaptar biotecnologies i validar bioproductes i la “Biosocial”, en l’anomenat Àgora BIT, on s’hi duran a terme jornades tècniques, presentacions i tallers participatius al voltant de la bioeconomia.

L’espai participatiu sobre la bioeconomia: Àgora BIT

Paral·lelament al Congrés, que té lloc a la Llotja, el pavelló 4 de Fira de Lleida s’ha convertit en el Pavelló de la Bioeconomia amb una programació d’activitats que s’ha iniciat avui en l’espai anomenat Àgora BIT.

Aquest matí l’Àgora BIT ha acollit el 5è Fòrum Agroalimentari Radio Lleida-Cadena SER amb el títol “La bioeconomia, innovació i tecnologia a l’agast de l’agroalimentació”. A  la tarda el Departament d’Acció Cimàtica, Alimentació i Agenda Rural ha ofert la xerrada “Digestors rurals: el biogàs amb dejeccions ramaderes” en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica.

Demà dissabte la Diputació de Lleida i la Cambra de Comerç presentaran a les 10.30 h el “Model de planificació territorial d’inversions i valorització de capacitats per al desenvolupament de la bioeconomia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran”. Es tracta d’una enquesta que ha de servir per identificar les infraestructures necessàries que li calen al territori per al desenvolupament de la bioeconomia.

Posteriorment, a les 11.00 h la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i PriceWaterhouseCoopers presentaran l’estudi de les necessitats de produccions agràries i ramaderes a partir de la identificació de noves formes de consum d’aliments a mitjà i llarg termini en els mercats europeus.

Seguidament, a les 12.00 h la Cambra de Comerç de Lleida, PIMEC Catalunya i la COELL presentaran els primers resultats dels estudis del potencial de reemplaçament de comsumibles d’origen fòssil per d’altres d’origen orgàncic i renovable en els principals sectors econòmics de les Terres de Lleida. Es tracta d’un estudi que avalua quina seria la potencial demanda de la demarcació a l’hora de substituir productes fòssils per altres d’orgànics.

A la tarda, a partir de les 16.00 h i durant tot el diumenge serà el torn dels tallers de bioeconomia per a infants a càrrec de Petit Xef.