Lleida serà la capital de la bioeconomia de Catalunya, amb més d’un centenar d’activitats el mes de setembre
El 1er Congrés BIT, el certamen de referència en Bioeconomia, Innovació i Tecnologia de Catalunya reunirà a La Llotja més de 50 ponències el 29 i 30 de setembre
Prèviament tindrà lloc la I Setmana de la Transformació Econòmica amb una trentena d’activitats en escoles i empreses per donar a conèixer els avenços en les noves formes de desenvolupament econòmic de Lleida
Fira de Lleida incorpora el Pavelló de la Bioeconomia en el marc de la Fira de Sant Miquel, que mostrarà experiències a l’entorn de la nova economia sostenible, de base agroindustrial i altament digitalitzada
Lleida es convertirà el proper mes de setembre en la capital catalana de la bioeconomia amb l’organització de més d’un centenar d’activitats que tenen per objectiu la informació, la difusió, la formació i la sensibilització a l’entorn de la bioeconomia. Aquestes activitats es desenvoluparan en la setmana prèvia a la Fira de Sant Miquel de Lleida i durant la celebració del certamen firal de referència de l’agroindústria catalana. Són fruit de les sinergies que des de fa tres anys impulsa l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida. A aquestes institucions, s’hi sumen l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el centre tecnològic Eurecat i DACC, a més d’altres institucions que han estat col·laborant en algunes de les actuacions.
L’eix central d’aquesta aposta per la nova economia lleidatana serà la celebració del Congrés BIT 2022, el congrés de referència de la Bioeconomia, la Innovació i la Tecnologia de Catalunya, que tindrà lloc els dies 29 i 30 de setembre a La Llotja de Lleida i que reunirà més de 50 experts en la matèria.
El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el futur de la bioeconomia catalana per transformar el sector primari i agroindustrial.
Una cinquantena de ponents donaran a conèixer les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i ponències. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial amb la promoció d’estratègies empresarials i innovacions tecnològiques que permetin produir bioproductes i bioenergia de manera més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient.
El Congrés es portarà a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, esdeveniment de referència del sector agrari català que, al seu torn, incorporarà com a novetat un Pavelló de la Bioeconomia, on les empreses mostraran les seves experiències i avenços en els sectors econòmics que tenen com a base els productes naturals de la terra i l’economia circular i sostenible.
I Setmana de la Transformació Econòmica a escoles i empreses
Per tal de dotar el Congrés BIT de gruix social i de generar interès i sensibilitzar la població sobre la importància de la bioeconomia com a motor de transformació, s’ha organitzat prèviament, la I Setmana de la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Del 19 al 25 de setembre tindran lloc activitats a tot el territori de la demarcació en forma de tallers escolars, jornades de portes obertes a empreses i jornades participatives a totes les comarques.
En la seva primera edició, el tema central serà ‘La bioeconomia circular’, una oportunitat cabdal per transformar l’economia, atès que Lleida concentra gran part dels excedents de l’activitat agrícola i forestal de Catalunya. La valorització d’aquests recursos pot significar la creació d’una bioindústria que impulsi l’economia del territori.
Al llarg de tota la setmana, tindran lloc més d’una trentena d’accions transformadores participatives a tot el territori, amb el nom de ‘Transformaccions’ i l’eslògan ‘Ens trobem?’, amb tallers escolars sobre la bioeconomia, jornades de portes obertes a empreses i sessions participatives a totes les comarques.
Transformar l’economia per arrelar la població
La Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és un projecte promogut per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i implicació de les principals institucions lleidatanes. Es tracta d’una eina que ha de permetre generar un nou model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada.
Es tracta d’un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-22) de 17,7 milions d’euros compromesos per part de les diferents entitats i institucions del territori que li donen suport. Està coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida mitjançant l’Oficina Tècnica per la Transformació.
Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius del projecte.
La unió institucional com a motor de la transformació
La unió institucional del projecte es materialitza en l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida.
Atès que el desenvolupament de la bioeconomia és un repte en l’àmbit de Catalunya, aquesta unió institucional s’ha reforçat amb altres membres com l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Eurecat, DACC i amb col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’empresa), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
(La fotografia que acompanya la informació és de l’última reunió de treball del G-6 i les entitats que impulsen la capitalitat de la bioeconomia. Autoria de la fotografia: Ajuntament de Lleida)