Una de les fórmules que ha de contribuir a posar l’autoconsum col·lectiu a l’abast de tota la ciutadania i empreses de Catalunya i a descentralitzar el model energètic
Aquesta setmana a l’espai ECONOMÍX d’Onda Cero i UA1 Lleida Ràdio hem parlat de les comunitats energètiques.
En el marc de la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible de Catalunya s’ha impulsat una campanya centrada, aquest any, en les diferents fórmules per compartir l’energia autoproduïda, com ara les comunitats energètiques, i sota el lema ‘Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!’, que ha aixoplugat més de 130 activitats fins a finals del mes de juliol. Es tracta de fer una crida a la ciutadania perquè canviï la seva relació amb l’energia i avançar així en la transformació del model energètic.
El Santi Martínez de KM0, Director General i fundador en km0.energy. El primer promotor energètic de proximitat. Encarregat de l’estudi del potencial renovable de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran; la assessora en Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues; el president de la primera comunitat ciutadana d’energia ENERURAL, Mario Urrea, constituïda amb el lideratge dels ajuntaments d’Almatret, Llardecans i Torrebesses, sent la primera cooperativa de la demarcació de Lleida on els socis fundadors són ajuntaments, associacions, PIMES i veïns individuals i, Jordi García, CEO Bequel, empresa especialitzada en instal·lacions de panells solars de Lleida, experts autoconsum solar. Han explicat què és una comunitat energètica, els seus avantatges, els costos i beneficis i quin potencial renovable de les terres de Lleida. I sobre tot perquè és tant important l’energia autoproduida .
La Diputació de Lleida, en el marc del projecte de transformació econòmica que inclou l’àmbit prioritari 5 Energia sostenible, és organitzadora de la Setmana de l’Energia a Catalunya, una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països.
A Catalunya, la campanya també està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), per les quatre Diputacions, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).