L’Agenda compartida de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran es presentarà el proper setembre a Barcelona en una jornada de treball internacional organitzada pel Transformative Innovation Policy Consortium (TIPC) i la Generalitat de Catalunya
La consellera Natàlia Mas Guix subratlla que aquest esdeveniment pot “obrir la porta a oportunitats d’inversió que permetin materialitzar projectes tractors i estratègics al territori”
S’anuncia que al novembre es constituirà una aliança d’inversors públics i privats interessats a invertir en projectes transformadors a les terres de Lleida
L’Agenda Compartida de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran es presentarà el proper setembre a Barcelona en una jornada de treball internacional organitzada pel Transformative Innovation Policy Consortium (TIPC) i la Generalitat de Catalunya, on assistiran inversors i experts en polítiques públiques d’arreu del món interessats en projectes econòmics transformadors amb governança pública i privada. La jornada se celebrarà en el marc de la Engagement Week 2024, que tindrà lloc a Barcelona del 18 al 20 del proper mes de setembre.
Així ho ha avançat aquest dimecres la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en el marc de la reunió institucional del Comitè Estratègic per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (G10), que ha tingut lloc a la Cambra de Comerç de Lleida i que també ha servit per fer balanç del primer any d’aquest comitè que agrupa les principals institucions i actors econòmics i socials del territori.
En aquesta jornada prevista pel setembre es presentaran el concepte i el mètode de treball del G10, basat en la col·laboració entre administracions, institucions, empreses i universitats per desenvolupar una agenda compartida. L’objectiu és transformar l’economia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran cap a un model competitiu, sostenible, verd, circular i altament digitalitzat. Això ha de servir per reforçar sectors estratègics, fomentar nous sectors emergents i models de negoci, així com fixar i atraure població i millorar la qualitat de vida.
En aquest sentit, la consellera Mas ha posat en valor la “molta i bona feina” que el G10 ha fet el darrer any com a òrgan de governança de l’Agenda Compartida per la Transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran. Durant la seva intervenció, ha subratllat que “el G10 és un referent internacional en l’impuls de polítiques públiques a través d’agendes compartides, i així ho explicarem el proper setembre a l’Engagement Week 2024”. Inversors, acadèmics i responsables de polítiques públiques d’arreu del món participaran en aquestes jornades, “un aparador fantàstic” per donar a conèixer l’Agenda Compartida de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, “obrint així la porta a oportunitats d’inversió que permetin materialitzar projectes tractors i estratègics al territori”, ha afegit.
Aliança d’inversors públics i privats que aposten per transformar el territori
La reunió també ha servit per donar a conèixer que el G10 té previst organitzar el 28 de novembre un esdeveniment per constituir una aliança d’inversors públics i privats interessats a invertir en projectes transformadors a les terres de Lleida, Pirineu i Aran: el Lleida Advisory Board for Systemic & Transformative Inversions. Durant l’esdeveniment, es donaran a conèixer un seguit de projectes que configuren un dossier atractiu d’inversions alineades amb els objectius de sostenibilitat, digitalització i economia verda de l’Agenda Compartida i que serviran per generar un impacte positiu al territori.
Objectius assolits en el primer any del G10
En la reunió institucional d’aquest dimecres, els integrants del G10 han fet balanç del primer any de treball conjunt, que ha convertit Lleida en referent europeu per la seva governança compartida, que ha permès una col·laboració efectiva entre institucions i actors econòmics i socials del territori.
Durant aquest primer any, s’ha avançat en la creació de dues cèl·lules d’innovació territorial, una a la plana i l’altra al Pirineu i Aran, per aprofitar el potencial i atendre les necessitats dels dos àmbits geogràfics de la demarcació. Així mateix, s’ha articulat la Xarxa de Punts d’Atenció GlobaLleida (PAGLL) arreu del territori, destinada a les empreses, i s’han implantat els Centres d’Innovació Transformativa (CIT), que donen suport a startups i projectes vinculats als objectius de l’Agenda Compartida.
Aquestes estructures han permès identificar les necessitats i oportunitats del territori i implementar un seguit d’actuacions que poden fer avançar la demarcació cap a l’assoliment de la visió de futur compartida entre totes les institucions i que vol que Lleida esdevingui un referent en economia verda i digital.