La Diputació de Lleida presenta el projecte Energy-HubLab i potencia els productes de proximitat a la Fira Q de Balaguer, amb Joan Talarn presidint l’acte de cloenda

01/05/2022 | Premsa

El projecte és una operació liderada per la corporació i l’Ajuntament de Balaguer per impulsar la transició energètica, una oportunitat d’especialització per a la millora de la competitivitat territorial que forma part del PECT Green&Circular b. Ponent


L’espai ‘Aliments del territori i tu’ ha acollit diverses activitats i accions promocionals per posar en valor els productes de proximitat del conjunt del territori

La Diputació de Lleida ha tingut una participació activa a la Fira Q de Balaguer, celebrada aquest cap de setmana al pavelló d’Inpacsa de la capital de la Noguera, recuperant així el format presencial. La presentació del projecte Energy-HubLab i l’espai ‘Aliments, territoris i tu’ han estat els dos eixos en què ha centrat la seva acció la Diputació, que a més ha comptat amb la figura del seu president, Joan Talarn, presidint l’acte de cloenda aquest diumenge al vespre.

Durant la seva estada a la Fira Q, Joan Talarn ha estat entrevistat per Balaguer TV abans de fer un recorregut pel recinte firal en què ha estat acompanyat per Jordi Ignasi Vidal, paer en cap de Balaguer, i Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació, entre d’altres autoritats.

La Fira Q de Balaguer ha consolidat enguany la seva aposta com la fira del territori per al territori, amb més d’un centenar d’expositors dels sectors de l’habitatge i la construcció; del comerç i dels serveis; de la restauració i l’oci; o del sector de l’automòbil i dels productes de proximitat.

En el marc de les activitats proposades en el sector de l’habitatge i la construcció, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Balaguer  van  presentar Energy-HubLab, un projecte per impulsar la transició energètica, una oportunitat d’especialització per a la millora de la competitivitat territorial, en la jornada sobre ‘Eficiència energètica i les energies renovables’ celebrada dissabte.

El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, va ser l’encarregat de presentar l’àmbit prioritari per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, ‘Energia Sostenible’. En la seva intervenció, Gibert va destacar que “el procés de transformació econòmica porta implícit un fort component d’innovació que ha de ser tecnològic, social i organitzatiu, el qual requereix un ecosistema ben articulat i dotat del sistema d’infraestructures necessàries, un ecosistema on les empreses, les universitats, els centre tecnològics, els usuaris de les innovacions i la mateixa administració puguin treballar plegats, tant en l’edificació com en el desenvolupament d’aquestes noves innovacions”.

La quantificació i qualificació dels residus orgànics disponibles, el càlcul del potencial de generació d’energia renovable a escala municipal, la creació d’espais per a la innovació i el desenvolupament empresarial de nous models de negoci, al voltant d’aquestes noves cadenes de valor, i l’habilitació d’espais per a la validació tecnològica, són les principals línies de treball del projecte, a més de poder oferir nous productes i serveis als mercats.

Per altra banda, el tècnic responsable de l’operació Energy-HubLab i del projecte per a l’especialització territorial basada en la transició energètica i ecològica, el PECT Green&Circular b. Ponent, ha explicat que l’operació Energy-HubLab vol ser un espai per a la innovació oberta i col·laborativa orientada al desenvolupament de l’eficiència energètica i les energies renovables com a vector d’especialització territorial competitiva, i serà cabdal per assolir el repte prioritari de transformar el model econòmic actual cap a un model basat en l’economia verda.

El PECT Green&Circular b. Ponent s’integra en el Projecte Tractor 7, destinat a l’estructuració d’un ecosistema d’innovació territorial, i contribueix als Projectes Tractors 1 i 6, vinculats a la creació d’una indústria al voltant de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris, així com a l’impuls de l’eficiència energètica i la incorporació d’energies renovables en els edificis i equipaments públics, projectes tractors presentats per la Diputació de Lleida, amb la finalitat d’assolir la transformació econòmica del territori.

Pel que fa a l’espai institucional dedicat a la mostra culinària ‘Aliments del territori i tu’, en el transcurs de la Fira, també s’han desenvolupat tretze activitats de maridatges, tasts, tallers i degustacions per posar en valor els productes de proximitat del conjunt del territori.

Entre aquestes activitats, hi ha hagut la demostració ‘Mels amb valor afegit’, a càrrec de Torrons i Mel Alemany; un tast d’olis de la Noguera, a càrrec de l’Associació Molins d’Oli de la Noguera; una exhibició de cuina d’Enric Millà del Restaurant El Dien de Vallfogona de Balaguer; ‘El petit món del tomàquet rosa’, una explicació de com es cultiva aquesta varietat tan curiosa de tomàquet, acompanyat d’una degustació, a càrrec del Rebost de Térmens; un taller d’elaboració d’espelmes amb cera d’abelles, a càrrec d’Apicultors Lleidatans Associats; un showcooking de com elaborar una melmelada, a càrrec de Verifruit-Fruits Bellcaire; la presentació de l’Oli amb llimona i Mel, a càrrec d’OliCastelló i Torrons i Mel Alemany; la ‘Xerrada sobre la rosa mosqueta, futur i propietats’, a càrrec de Serralavall; la demostració ‘Com elaborar un panadó’, a càrrec de Lo + Bo de Lleida; el taller-degustació ‘L’espirulina en fresc. Què és i com menjar-la’, a càrrec d’Organa Espirulina; una degustació de mels, a càrrec d’Apicultors Lleidatans Associats; un tast de vi jove, a càrrec de Casa Patau; i un tast d’olis, a càrrec d’OliCastelló.

Aquesta mostra ha estat promoguda pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida en la seva tasca de suport i promoció als ens locals i dels prop de 400 productors i restauradors que hi participen, i té com objectiu donar a conèixer els aliments locals i de qualitat del nostre territori.