Estudis de la Cambra de Comerç de Lleida, PIMEC i la COELL constaten que Lleida té prou demanda per absorbir els bioproductes que es produeixin al territori

01/10/2022 | Premsa

S’han donat a conèixer avui en el marc de l’Àgora BIT, l’espai participatiu del BIT EXPO, el pavelló de la Bioeconomia, ubicat a Fira de Lleida

Estan quantificant, entre d’altres, el consum d’envasos de plàstic no biodegradable per sector anualment a Lleida i revelen que les centrals hortofrutícoles en consumeixen 3 milions de quilos  anuals, els supermercats 620.000 quilos. En el cas de les perruqueries, consumeixen més d’un milió  d’unitats d’envasos d’aquestes caracteritiques.

El Congrés BIT inclou com a activitat complementària l’Àgora BIT, ubicada al BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia de Fira de Lleida, amb activitats de debat a l’entorn de la bioeconomia fins el diumenge

Lleida, 1 d’octubre de 2022.- Una producció local de bioplàstics a partir de la valorització dels recursos orgànics renovables locals podria oferir solucions de proximitat a la necessària descarbonització de la nostra economia. Així ho demostren les primeres conclusions de tres estudis que s’han donat a conèixer avui en el marc de l’Àgora BIT -activitat complementària del Congrés BIT- que està ubicada al BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia de Fira de Lleida. Els resultats definitius dels estudis estaran disponibles el proper novembre, però els primers resultats aporten dades tan interessants com la quantificació del consum d’envasos o consumibles plàstics no biodegradables d’un sol ús en diferents activitats del sector serveis de les comarques de Ponent.

Els resultats dels estudis posen de manifest que les centrals hortofrutícoles de Lleida consumeixen anualment prop de tres milions de quilos d’aquests tipus de materials, mentre que en el cas dels supermercats aquesta xifra ascendeix a 620.000 quilos anuals. També es significativa la dada que estima que les perruqueries de les comarques de Ponent consumeixen més d’un milió d’envasos no biodegradables anualment.

En tots els casos, les empreses manifesten el seu interès en substituir progressivament aquests consumibles d’origen fòssil per d’altres de renovables, però també destaquen que normalment aquests substitutius són més cars i difícils de trobar.

Els estudis formen part de la línia d’actuació “Market pull” del projecte tractor BioHub Cat, el projecte tractor que ha de servir de catalitzador per al desenvolupament de la bioeconomia circular a la demarcació de Lleida i a la resta de Catalunya, posicionar-la com a referent en aquest àmbit i que aspira a tenir finançament europeu. Aquest projecte l’impulsen les principals institucions lleidatanes en l’anomenat G-6 (Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida, Cambra de Comerç de Lleida, Cambra de Comerç de Tàrrega i Universitat de Lleida). Es tracta del hub de la bioeconomia circular a Catalunya que ha d’aglutinar un seguit de tecnologies que permetran a les empreses i organitzacions interessades testejar a escala pre-industrial el potencial de revalorització dels recursos biològics renovables que siguin del seu interès. El projecte ha de donar resposta a la necessitat de disposar d’espais d’experimentació i prototipatge que permetin, en entorns de risc controlat, el desenvolupament tecnològic, de producte i de mercat de noves cadenes de valor i models de negoci en l’àmbit de la producció i el consum de biomaterials, biocarburants i bioenergia.

Aquesta línia d’actuació té per objectiu fomentar la substitució de consumibles fòssils per bioproductes en els diferents sectors d’activitat econòmica i contribuir així a l’objectiu específic 4 del BioHubCat que és el d’incentivar la demanda pública i privada de productes i serveis vinculats al model de bioeconomia circular.

L’espai participatiu sobre la bioeconomia: Àgora BIT

El pavelló 4 de Fira de Lleida acull, com a activitat complementària al Congrés BIT el Pavelló de la Bioeconomia amb una programació d’activitats que s’ha iniciat avui en l’espai anomenat Àgora BIT.

A les 10.00 h la Diputació de Lleida i la Cambra de Comerç han donat a conéixer el “Model de planificació territorial d’inversions i valorització de capacitats per al desenvolupament de la bioeconomia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran”. Es tracta d’una enquesta que ha de servir per identificar les infraestructures necessàries que li calen al territori per al desenvolupament de la bioeconomia.

Posteriorment, a les 11.00 h la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i PriceWaterhouseCoopers han donat a conèixer l’estudi de les necessitats de produccions agràries i ramaderes a partir de la identificació de noves formes de consum d’aliments a mitjà i llarg termini en els mercats europeus.

Aquesta tarda, a partir de les 16.00 h i durant tot el diumenge serà el torn dels tallers de bioeconomia per a infants a càrrec de Petit Xef.

Sobre el Congrés BIT

El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya. L’esdeveniment, de celebració anual amb dues subseus, Lleida i Vic, pretén impulsar el protagonisme del  sector primari i agroindustrial com a motor d’aquest model econòmic i, alhora, fomentar l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.

Una cinquantena de ponents han donat a les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i ponències. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial,  amb la promoció de models de negoci i adopcions  tecnològiques que incentivin la producció local i el consum  de bioproductes i bioenergia, aportant així solucions a la necessària descarbonització de l’economia a nivell global,  alhora que es revitalitza i es fa més competitiva l’economia rural.

Activitats complementàries: BIT EXPO i ÀGORA BIT El Congrés BIT s’ha portat a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, esdeveniment de referència del sector agrari català que, al seu torn, incorpora el ‘BIT EXPO’. Pavelló de la Bioeconomia. Aquest espai, ubicat al pavelló 4 de Fira de Lleida està distribuït en tres àrees: la “Bioempresarial”, amb una mostra d’empreses que treballen en l’àmbit de la bioeconomia, la del “Bioconeixement”, amb una mostra d’entitats i organitzacions amb capacitat per desenvolupar i adaptar biotecnologies i validar bioproductes i la “Biosocial”, en l’anomenat Àgora BIT, on s’hi duran a terme jornades tècniques, presentacions i tallers participatius al voltant de la bioeconomia.