El Saló de l’Energia de les Terres de Lleida a Fira Q es consolida com a referent en l’eficiència energètica

05/05/2023 | Sin categoría

El diputat i vicepresident del Patronat de promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert ha participat a l’acte d’inauguració i cloenda d’aquest certamen


La participació de la Diputació de Lleida al Saló de l’Energia i l’espai Aliments territori i Tu, reforcen el compromís de la corporació per a la promoció dels productes agroalimentaris i de la sostenibilitat energètica del territori

La Diputació de Lleida ha participat activament a la Fira Q de Balaguer, que s’ha celebrat aquest cap de setmana al pavelló d’Inpacsa de Balaguer. En aquesta edició, l’espai fins ara dedicat a la construcció i l’habitatge s’ha especialitzat i evolucionat per a esdevenir el Saló de l’Energia de les Terres de Lleida, el qual es preveu que tingui una periodicitat anual.

Aquest espai dins de Fira Q és una iniciativa de l’Energy HubLab, un projecte de la Paeria de Balaguer i la Diputació de Lleida, que impulsa la transició energètica i la transformació del model econòmic de Ponent, el Pirineu i Aran, i que ha comptat amb la participació dels principals ens públics i privats del territori.
Els objectius de l’organització són promocionar i donar visibilitat a les empreses i professionals lleidatans relacionats amb les energies renovables i l’eficiència energètica; aconseguir que el Saló sigui punt de trobada del propi sector per tal de facilitar l’aparició de col·laboracions i sinèrgies entre els seus actors; contribuir a la sensibilització sobre la crisi climàtica; i informar a la ciutadania sobre les accions que es poden dur a terme per a fer-hi front.

Carles Gibert, en la seva intervenció en l’acte de cloenda ha destacat què, “la participació de la Diputació de Lleida al Saló de l’Energia i l’espai Aliments territori i Tu, reforcen el compromís de la corporació per a la promoció dels productes agroalimentaris i de la sostenibilitat energètica del territori”. Dos dels eixos que porta a terme la Diputació de Lleida en els seu projecte per a la transformació econòmica, verda, sostenible i digital, Gibert també ha destacat la importància d’aprofitar aquest saló per  posat en valor el potencial empresarial del territori tant en l’àmbit de les energies renovables i la gestió energètica com en l’àmbit dels productes alimentaris de qualitat.

Pel que fa als expositors, han  estat representades empreses de diferents sectors: dedicades a les energies renovables, com la producció fotovoltaica, el biogàs, la comercialització d’energia o l’associacionisme en l’àmbit de l’energia; dedicades a l’eficiència energètica, amb sistemes constructius eficients, tancaments o aïllaments; i finalment, els col·legis professionals, gremis i associacions -membres de la comissió organitzadora, els quals han de liderar el canvi cap a una economia més sostenible.

Aquest certamen també ha comptat amb un espai per a presentacions, debats i xerrades sobre l’àmbit de les energies renovables i l’eficiència energètica. De les activitats previstes ha destacat  el col·loqui sobre les comunitats d’energia a Ponent, amb la conferència ‘Transició energètica i territori’ a càrrec de Carles Riba Romeva, president del col·lectiu CMES; i ‘Compra solar col·lectiva a Balaguer i rodalies’ a càrrec de Jordi Garcia, director de Becquel.

També han destacat les ponències en les que s’ha tractat l’autoconsum municipal compartit a Castelló de Farfanya i Vallfogona de Balaguer, i, la presentació  de L’aliança d’empreses balaguerines per la transició energètica’, a càrrec de Noguera Renovables, Gecrio i Sorigué. Tanmateix en el decurs d’aquesta Fira també ha tingut lloc, la presentació de construccions amb terra i fusta, del projecte europeu SAVASCO, a càrrec d’Albert Puy, president de COECO; i la xerrada ‘La nostra finestra i balcó eficient’, a càrrec de Fusteria Durany.

Un dels temes que ha destacat també ha estat, les fonts d’energia renovables, com la biomassa o l’autoconsum fotovoltaic per a professionals, amb representants de diverses empreses de la zona.
Les activitats proposades en aquest espai, han finalitzat aquest dilluns amb la ponència ‘Fons Next Generation de rehabilitació d’edificis d’habitatges’ a càrrec d’Assumpció Vilaseca, arquitecta de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya; i la jornada ‘Rehabilitació energètica i energies renovables’, a càrrec de Lluís de la Fuente, Arquitectura i SomEnergia.

Un any més, la Diputació de Lleida ha promocionat i potenciat els productes de proximitat a la Fira Q de Balaguer amb l’espai Aliments Territori i Tu, que en aquesta edició ha acollit tallers gastronòmics, demostracions i diverses activitats i accions promocionals per  posar en valor els productes de proximitat del conjunt del territori.

Aquesta mostra ha estat promoguda pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida en la seva tasca de suport i promoció als ens locals i dels prop de 400 productors i restauradors que hi participen, i té com objectiu donar a conèixer els aliments locals i de qualitat del nostre territori.