Aquesta jornada pretén abordar els reptes que implica canviar la manera en la què produïm i consumim energia en el conjunt del territori i la contribució dels fons ‘Next Generation’ com a eina indispensable per a fer realitat aquesta transició energètica
Aquest dissabte, el Patronat de Promoció Econòmica ha participat a una jornada sobre transició energètica, dins el marc de ‘Ponent Lab’ de Juneda. Una jornada que té per objectiu donar resposta a la transició energètica, necessària per a contrarestar la crisi climàtica. ‘Ponent Lab 2022’ ha proposat pensar-hi des del territori i des de l’àmbit local, connectant experts i ciutadania i donant veu a agents locals que han viscut diferents experiències i que ara són capaços d’aportar solucions a les famílies.
La jornada, que s’ha celebrat al Centre de les Arts i la Memòria de Ponent a Juneda (CAMP), s’ha dut a terme en diferents espais, cadascun d’ells adreçat a un tipus de públic i amb l’objectiu d’aprendre, experimentar i reflexionar sobre els reptes que s’han d’afrontar per abordar la transició energètica en el conjunt del territori.
En l’espai de perfils més tècnics, entitats i administracions, s’ha aprofundit més en la temàtica i s’han resolt aspectes en relació a la normativa i la legislació existent. El director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Ramon Boixadera ha participat en l’espai “Aprèn” una taula rodona que abordava la pregunta sobre: ‘Quina és la situació a Catalunya i de quines eines es disposa des del món local?’ En la mateixa taula, també hi han participat, Josep Subirana, de l’Associació de municipis i entitats per l’energia pública (AMEP); Toni Cantero, de la Taula de l’Energia de l’Associació Leader de Ponent i Maria Crehuet, de la Xarxa per la Sobirania Energètica i Micropobles.
En la seva intervenció el director del Patronat, Ramon Boixadera, ha explicat que una transició energètica implica canviar la manera en la que produïm i consumim l’energia, un repte molt complex, perquè implica canvis a tots els nivells i, a dia d’avui els objectius són molt ambiciosos en la mesura que Europa s’ha compromès a esdevenir un continent climàticament neutre l’any 2050. “El rol de l’administració local en la transició energètica va molt més enllà de la seva incidència en el model de producció, començant per millorar els usos energètics en els edificis i equipaments públics”.
En aquest sentit ha explicat que els fons ‘Next Generation’ són una eina indispensable per contribuir a aquesta transició energètica, ja que una gran part d’aquests recursos han de contribuir de manera molt significativa a reduir consums en edificis i a incrementar la producció de renovables per a autoconsums elèctrics i tèrmics; tenint en compte que moltes de les línies d’ajuts accessibles per a administracions locals ho són també per la ciutadania i empreses. “Per tal de facilitar aquests processos, actualment disposem de la Guia d’ajut al Món Local en la transició energètica. Una Guia elaborada en el marc del conveni de col·laboració entre el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i la Fundació per a la sostenibilitat Lleida 21 de l’Agència de l’energia de Lleida, que es planteja com un recurs pràctic adreçat tant als tècnics d’Ajuntaments i Consells Comarcals, com als col·lectius professionals i empresarials, per tal de dotar-los de les eines necessàries i puguin identificar i eliminar barreres jurídiques, tècniques i socials i impulsar la transició energètica a nivell local basada en la implantació d’energies renovables, principalment fotovoltaica i la rehabilitació energètica”.
La jornada també comptava amb un espai dirigit a la ciutadania en general, en el qual s’ha pogut reflexionar sobre els conceptes de sobirania energètica i com aquesta pot entrar en conflicte amb la sobirania alimentària.
Finalment, a l’espai destinat a famílies, s’han dut a terme exposicions i tallers dirigits a l’aprenentatge sobre l’estalvi i l’ús eficient de d’energia. Per finalitzar la jornada s’ha fet un espai de ‘networking’ dirigit a tot el públic del ‘Ponent Lab’ en el qual s’han intercanviat diferents idees ambla finalitat de fer possible el pas cap a una transició energètica a Ponent.