Organitzades per la Secretaría General para el Reto Demográfico, els dies 9 i 10 de febrer, en el Centro de Interpretación del Parque Natural de Somiedo
Una iniciativa que busca generar noves oportunitat diversificant tant la activitat econòmica con la retenció i atracció de talent
El director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera ha participat en les Jornades, de la Red de Centros de Innovación Nacional que s’han celebrat els dies 9 i 10 de febrer a Somiedo, Asturies.
Unes jornades en les que han participat també representants polítics i tècnics de diferents administracions Públicas amb l’objectiu d’intercanviar experiències, posant en comú avenços en el procés de configuració de la red de centros de innovación territorial. Un tema, que aquest passat mes de gener, en el decurs de la l’acte de presentació del primer Centre d’Innovació Rural de l’Alt Pirineu i el Solsonès impulsat pel Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico i la Diputació de Lleida, van parlar la diputada provincial María Ariño, de Teruel, i Guillem Piris, del Consell General de la Vall d’Arán, una conversa que també va servir per posar sobre la taula les possibilitats d’innovació territorial para generar nous projectes i oportunitats.
En el decurs de les Jornades, s’ha anunciat que Astúries es suma a les províncies d’Osca, Lleida, Soria Cuenca, Terol i León que van iniciar les primeres passes l’any passat i entra a formar part de la red de centros de innovación territorial amb un conveni entre la fundació Centro Tecnológico de la Información y la Comunicación (CTIC) y la Red Asturiana de Desarrollo Rural (READER).
La iniciativa dels centres de innovación se emmarca en un pla de 130 mesures per fer front al repte demogràfic, aprovat pel Govern Central en març de 2021, i s’articula a través de marcs de col·laboració amb les Administracions territorials.
L’objectiu de desplegar aquests centres pel territori nacional és el de generar noves oportunitats diversificant l’ activitat econòmica i donar suport per atraure i retenir i el talent. A més es crearan espais on les administracions, empreses, emprenedores, associacions i fundacions, entre altres puguin impulsar el desenvolupament de zones en declivi demogràfic, enfortint l’acompanyament dels processos innovadors, la implicació de la població local i, en definitiva, la activació dels recursos i l’ecosistema necessaris para la transformació territorial.
Cal destacar que el repte demogràfic forma part de l’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, i la seva alineació amb l’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030