El Congrés BIT Deixa Palès El Potencial De Lleida Per Liderar La Bioeconomia A Catalunya

30/09/2022 | Premsa

Més de 400 congressistes i 50 ponents s’han aplegat al certamen de referència de la bioeconomia de Catalunya al llarg de dos dies a La Llotja de Lleida

El certamen inclou com a activitat complementària l’Àgora BIT, ubicada al BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia de Fira de Lleida, amb activitats de debat a l’entorn de la bioeconomia fins el diumenge

Lleida, 30 de setembre de 2022.- Després de dos dies de ponències a les que han assistit més de 400 persones, la Llotja de Lleida ha acollit avui la cloenda del Congrés BIT Edició Lleida 2022 amb la constatació del gran “potencial que té Lleida per liderar la bioeconomia a Catalunya” segons paraules de Jaume Sió, Cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Una de les oportunitats que ha posat de manifest el Congrés és la d’acollir i generar teixit industrial per poder transformar els residus en bioproductes de valor i que aquest teixit industrial s’articuli amb tecnologia pròpia. “Hi ha centres de recerca, universitats i empreses finalistes molt bones però falta crear un teixit d’empreses tecnològiques que aprofitin aquest coneixement que es genera al país i el transformin en valor”. En aquest sentit Sió ha reconegut que falta “instruments que ajudin a connectar la recerca i el mercat i cal treballar per omplir aquests buits”. Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo ha subratllat que “la bioeconomia és estratègica per al rellançament econòmic del territori”.

El ‘hub’ de la bioeconomia circular de Catalunya

L’Assessora d’Innovació de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues ha recordat en el marc del 5è Fòrum Agroalimentari Radio Lleida-Cadena SER que “precisament aquesta finestreta única de la bioeconomia és la que impulsen les principals institucions lleidatanes materialitzades en l’anomenat G-6 (Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida, Cambra de Comerç de Lleida, Cambra de Comerç e Tàrrega i Universitat de Lleida) amb el nom de BioHubCat.” Es tracta del hub de la bioeconomia circular a Catalunya que ha d’aglutinar un seguit de tecnologies que permetran a les empreses i organitzacions interessades testejar a escala pre-industrial el potencial de revalorització dels recursos biològics renovables que siguin del seu interès.  Contempla un seguit d’infraestructures i serveis i és el projecte tractor que ha de servir de catalitzador per al desenvolupament de la bioeconomia circular a la demarcació de Lleida i a la resta de Catalunya, posicionar el territori com a referent en aquest àmbit i que aspira a tenir finançament europeu.

El projecte ha de donar resposta a la necessitat de disposar d’espais d’experimentació i prototipatge que permetin, en entorns de risc controlat, el desenvolupament tecnològic, de producte i de mercat de noves cadenes de valor i models de negoci en l’àmbit de la producció i el consum de biomaterials, biocarburants i bioenergia.

Com a activitat complementària al Congrés BIT Fira de Lleida acull fins diumenge el BIT EXPO, el Pavelló de la Bioeconomia ubicat al Pavelló 4 dins del qual hi ha l’Espai Àgora BIT on s’hi han programat diverses accions.

Última jornada del Congrés BIT

La jornada del divendres 30 s’ha iniciat amb la presentació de les conclusions del 8è Congreso Forestal Español (8CFE) i del V Congreso Nacional de Ingenieros Agrónomos, dos certàmens professionals de referència celebrats a Lleida aquest any i que tenen una vinculació directa amb la bioeconomia.

Posteriorment, de 10 a 11h, s’han dut a terme termes tres taules empresarials en paral·lel, amb una nodrida representació d’actors econòmics protagonistes de tres de les principals cadenes de valor vinculades al desenvolupament de la bioeconomia.

Així, en aquestes taules s’ha abordat la ‘Valorització comercial de co-productes i subproductes de la cadena alimentària’, la ‘Valorització comercial de les dejeccions ramaderes i altres recursos orgànics’ i la ‘Millora de la gestió forestal i l’aprofitament comercials dels recursos forestals’.

Durant la segona part del matí, i fins a la part de conclusions i cloenda s’han dut a terme dues sessions temàtiques, mitjançant les quals s’ha abordat, per una banda, la necessària col·laboració trans-sectorial com a element catalitzador de l’efectiva activació d’aquests noves cadenes de valor, i per l’altra, els diferents mecanismes de finançament disponibles per impulsar la bioeconomia a nivell autonòmic, nacional i europeu

L’espai participatiu sobre la bioeconomia: Àgora BIT

Paral·lelament al Congrés, que té lloc a la Llotja, el pavelló 4 de Fira de Lleida s’ha convertit en el Pavelló de la Bioeconomia amb una programació d’activitats que s’ha iniciat avui en l’espai anomenat Àgora BIT.

Aquest matí l’Àgora BIT ha acollit el 5è Fòrum Agroalimentari Radio Lleida-Cadena SER amb el títol “La bioeconomia, innovació i tecnologia a l’agast de l’agroalimentació”. A  la tarda el Departament d’Acció Cimàtica, Alimentació i Agenda Rural oferirà la xerrada “Digestors rurals: el biogàs amb dejeccions ramaderes” en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica.

Demà la Diputació de Lleida i la Cambra de Comerç presentaran a les 10.30 h el “Model de planificació territorial d’inversions i valorització de capacitats per al desenvolupament de la bioeconomia de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran”. Es tracta d’una enquesta que ha de servir per identificar les infraestructures necessàries que li calen al territori per al desenvolupament de la bioeconomia.

Posteriorment, a les 11.00 h la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i PriceWaterhouseCoopers presentaran l’estudi de les necessitats de produccions agràries i ramaderes a partir de la identificació de noves formes de consum d’aliments a mitjà i llarg termini en els mercats europeus.

Seguidament, a les 12.00 h la Cambra de Comerç de Lleida, PIMEC Catalunya i la COELL presentaran els primers resultats dels estudis del potencial de reemplaçament de comsumibles d’origen fòssil per d’altres d’origen orgàncic i renovable en els principals sectors econòmics de les Terres de Lleida. Es tracta d’un estudi que avalua quina seria la potencial demanda de la demarcació a l’hora de substituir productes fòssils per altres d’orgànics.

A la tarda, a partir de les 16.00 h i durant tot el diumenge serà el torn dels tallers de bioeconomia per a infants a càrrec de Petit Xef.

Sobre el Congrés BIT

El Congrés BIT, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Fira de Lleida i l’Ajuntament de Vic, amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Lleida, és el principal punt de trobada de les empreses, start-ups i centres de recerca que lideren el present i el futur de la bioeconomia a Catalunya. L’esdeveniment, de celebració anual amb dues subseus, Lleida i Vic, pretén impulsar el protagonisme del  sector primari i agroindustrial com a motor d’aquest model econòmic i, alhora, fomentar l’emprenedoria pública i privada per capturar tot el seu valor econòmic, social i ambiental.

Una cinquantena de ponents han donat a les seves experiències entorn de la bioeconomia en diferents sessions temàtiques, taules rodones, tallers i ponències. L’objectiu del congrés és esdevenir un espai d’impuls a la transformació del sector primari i agroindustrial,  amb la promoció de models de negoci i adopcions  tecnològiques que incentivin la producció local i el consum  de bioproductes i bioenergia, aportant així solucions a la necessària descarbonització de l’economia a nivell global,  alhora que es revitalitza i es fa més competitiva l’economia rural.

Activitats complementàries: BIT EXPO i ÀGORA BIT

El Congrés BIT s’ha portat a terme coincidint amb la Fira de Sant Miquel de Lleida, esdeveniment de referència del sector agrari català que, al seu torn, incorpora el ‘BIT EXPO’. Pavelló de la Bioeconomia. Aquest espai, ubicat al pavelló 4 de Fira de Lleida està distribuït en tres àrees: la “Bioempresarial”, amb una mostra d’empreses que treballen en l’àmbit de la bioeconomia, la del “Bioconeixement”, amb una mostra d’entitats i organitzacions amb capacitat per desenvolupar i adaptar biotecnologies i validar bioproductes i la “Biosocial”, en l’anomenat Àgora BIT, on s’hi duran a terme jornades tècniques, presentacions i tallers participatius al voltant de la bioeconomia.

Transformar l’economia per arrelar la població

L’Agenda Compartida per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran és una iniciativa promoguda  per la Diputació de Lleida i que compta amb el suport i implicació de les principals institucions lleidatanes. Es tracta d’un instrument de planificació estratègica compartida basat en noves formes de col·laboració publicoprivada i està dissenyat per impulsar, acompanyar i facilitar el procés de transició cap a un model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada. Aquesta visió de futur s’ha construït sobre sòlids consensos institucionals i ha permès identificar i consensuar àmbits que cal impulsar de forma prioritària per tal de fer-la efectiva, com és el cas de la bioeconomia.

L’Agenda disposa d’un model de governança flexible, dinàmic i participatiu, que es coordina a través de l’Oficina Tècnica per la Transformació.

Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents són alguns dels principals objectius del projecte.

La unió institucional com a motor de la transformació

La unió institucional de l’Agenda es materialitza en l’anomenat G-6, el grup de treball conformat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, la Paeria de Lleida, les cambres de Comerç de Lleida i Tàrrega i la Universitat de Lleida.

Atès que el desenvolupament de la bioeconomia és un repte en l’àmbit no només de Lleida, sinó també de Catalunya a través de L’Estratègia de la Bioeconomia de Catalunya 2030, aquesta unió institucional s’ha reforçat amb altres membres com l’IRTA, el Centre de Ciència i Tecnologia  Forestal de Catalunya, Eurecat, DACC i amb col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, ACCIÓ (Agència per la Competitivitat de l’empresa), el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.